Etiketit

Kielioppia

Jos et välttämättä halua osoittaa olevasi muukalainen, lausu ja kirjoita sana MUSTAMAKKARA aina yhteen. Yhdyssanan molemmat osat myös taipuvat samalla tavalla; esimerkiksi MUSTASTAMAKKARASTA. Aito tamperelainen saa kylmänväreitä, jos sanot haluavasi MUSTAMAKKARAA.

Myös Suomen kielen perussanakirja ( VAPK 1992) toteaa tämän tamperelaismurteen hienouden. Nimitys on kuitenkin varsin nuori, sillä 1961 painettu Nykysuomen sanakirja ei vielä tunne sitä vaikka luetteloi 20 muuta makkaralajia. Sama persoonallinen ääntämismuoto on monessa muussakin tamperelaisessa sanassa – esimerkiksi sanotaan Mustastalahresta eikä Mustalahdesta. Jos tampereen kielen taitosi ei ole aivan huipputasoista, kehoitamme käyttämään ilmaisua MUSTA. Se on hyvin yleistä tamperelaistenkin keskuudessa. 

RautaBaari mustamakkaramies
RautaBaari mustamakkaramies kahrella eurolla

Ostotapahtumia turuilla ja toreilla

Ei siinä mitään erikoista ole. Voit huoletta astua myyjän luokse. Hän ei tarkkaile mahdollista horjumistasi. Silmiin ei tarvitse katsoa. Riittää kun sanot esimerkiksi: – Kahrella eurolla! Vielä kymmenkuntavuotta sitten, ainoa hyväksyttävä tapa tilata mustaamakkaraa oli määritellä tilattava määrä rahassa, todella paha moka oli pyytää esim. 250 rammaa tai tommittanen pala.

Tärkeää oli myös briljeerata tiedoillasi ja kurkkia otsa kurtussa myyntilaatikkoa ja kysyä ohuempaa tai paksumpaa sorttia. Tämä oli ennen vanhaan nimittäin erittäin tärkeä seikka ja osoitti vahvaa mustanmakkaran syöjän ammattitaitoa. Oli ohutta aina alle parin sentin ja sitten paksumpaa, melkein ranteen vahvuista makkaraa. Mustamakkaran syöjän ammattitaitoa täydensi vielä mainita, että toista se oli ennen, kun sai kunnon rasvaista mustaa. Tämä ostosääntö istuu vielä vahvana monien mielessä, paljon on muuttunut, mutta myyjä ymmärtää kyllä, vaikka murahdat ja lyöt 2€ tiskiin. Nykyään kaikki tilaustavat ovat hyväksyttyjä. Yleisin on kuitenkin edelleen rahalla ostaminen, tasaraha kun voi olla valmiina taskunpohjalla ei sitten jäädy näpit talvella rahoja kaivellessa.

Oikea nautintatapa

Parhaimmillaan mustamakkara on uunituoreena ja heti nautittuna lokkien ahdistellessa ja heikon sateen vihmoessa kasvoja.  

Parin euron pätkä paperiin käärittynä, hiukan puolukkaa päälle ja tosikylmä maitopurkki. Voiko ihminen suurempaa makuelämystä kokeakaan. Perheenpää saattaa joskus viedä jopa koko pesueensa ulos syömään. Yleensä mustamakkara syödään seisten – ei koskaan kävellessä. Jos porukassa on vanhuksia, alaikäisiä tai väsyneitä, voidaan istua penkille tai rotvallin reunalle.

Mustamakkara suussa saa puhua – sitä vartenhan pulut ovat. Monet tärkeät liikeneuvottelutkin käydään lokkilounaan yhteydessä.

RautaBaari tuunattu mustamakkara

Tuunattu mustamakkara

Perinteisesti mustamakkara syödään puolukkahillon ja kylmän maidon kanssa, mutta myös kermaviilin ja puolukkahillon sekoitus sopii lisukkeeksi mainiosti. Perunasose, valkokastike ja puolukka-kaaliraaste sopivat erinomaisesti mustanmakkaran kanssa

Mustanmakkaran tekee salonkikelpoiseksi sen erinomainen sopivuus nautittavaksi myös viinin kanssa. Mustamakkara taipuu myös leivokseksi, kuten  2017 linnanjuhlissa saimme nähdä.  Hienoimmissa juhlissa mustamakkara nautitaan cocktail-paloina samppanjan tai kuohuviinin kera. Kun mustamakkara on pääruokana tilaisuudessa, jossa ette kehtaa tilata maitoa, ehdotamme juomaksi punaviiniä. Aamulehdessä oli 12.12.1995 artikkeli, jossa Pirkanmaan hotelli- ja ravintolaoppilaitoksesta koottu raati valitsi mustallemakkaralle mielestään sopivimman viinin. Voittajaksi selviytyi nuori, tuore Beaujolais Nouveau. Raadin mielestä mustamakkara vaatii nuorehkon ja maultaan kevyehkön viinin. Tukevamman viinin liiallinen tanniini peittoaa mustanmakkaran jalon maun. Tämän maun voi kuitenkin taittaa puolukalla. Kevyehkön viinin kanssa ei suositella puolukoita.