Usein kysyttyä

Kootut kysymykset

 

FAQ

Onko mustamakkara laktoositonta?

Kyllä on, laktoositon ja maidoton.

Tapola toi markkinoille gluteenittoman mustamakkaran loppuvuodesta 2019. Gluteenitonta on meillä kylmänä myynnissä. Tuote on valmis, joten kuumennus paistinpannulla tilkassa öljyä ja paistomargariinia tekevät mielestämme tuotteesta todella herkullisen.

Kyllä, me haemme uunituoreen mustanmakkaran suoraan Tapolan tehtaalta.

Eihän se helppoa ole 🙂 Tällainen sanalistahirviö löytyi Kielitoimiston sanakirjasta, me ymmärrämme kyllä vähemmälläkin taivutuksella. Katso tästä myös Etiketin mukainen kielioppi liittyen asiaan

mustamakkara51, 50 verimakkara. Tamperelaista mustaamakkaraa, mustamakkaraa.

yks. nom. mustamakkara
yks. gen. mustanmakkaran
yks. part. mustaamakkaraa
yks. ill. mustaanmakkaraan
mon. nom. mustatmakkarat
mon. gen. mustienmakkaroiden, mustainmakkaroiden, mustienmakkaroitten, mustainmakkaroitten, (mustienmakkarain), (mustainmakkarain)
mon. part. mustiamakkaroita
mon. ill. mustiinmakkaroihin
yks. nom. mustamakkara
yks. gen. mustamakkaran
yks. part. mustamakkaraa
yks. ill. mustamakkaraan
mon. nom. mustamakkarat
mon. gen. mustamakkaroiden, mustamakkaroitten, (mustamakkarain)
mon. part. mustamakkaroita
mon. ill. mustamakkaroihin

Se on sisällöltään samaa mustamakkaraa, kuin myynnissä oleva uunituorekin. Koiranmakkara on joko paloja ja muruja, myymättä jäänyttä mustamakkaraa tai myynnistä poistettua mustamakkaraa esim. kuivaa tai haljennutta. Myynissä voi olla pakastettua tai ”tuoretta” – Kaverille kans 🙂

Meillä myydään VAIN UUNITUORETTA alkuperäistä ja kultamitalipalkittua Tapolan mustaamakkaraa. Tule meille, kun haluat sitä parasta ja perinteistä mustaamakkaraa.

Hiilihydraatteja on 16 g, josta sokereita 1,2 g.
Rasvaa on 12 g, josta tyydyttynyttä 5,6 g.

Katso kaikki ravintoaineet mustamakkara-osiosta 

Kyllä, kohtuudella käytettynä. Mustamakkara on täyttä ruokaa, jo 100-200g mustaamakkaraa pitää nälän loitolla pitkään. Mustamakkarassa on 220kcal/100g, proteiineja 12g/100g ja rasvaa vain 12g/100g.

Kyllä, useat raskaana olevat asiakkaamme ovat kertoneet, että lääkäri on kehottanut syömään mustaamakkaraa alhaisten rauta-arvojen vuoksi. Samalla aterialla olisi hyvä syödä jotain c-vitamiini pitoista (esim.puolukka) – se edistää raudan imeytymistä. Maitoa tai maitotuotteita ei kannata nauttia samaan aikaan, sillä maitotuotteet haittaavat raudan imeytymistä. Sopiva annos rauta-arvojen nostoon on esim. 100-200g muutamia kertoja viikossa

Huom! Mustamakkara ei sisällä maksaa, liiallista maksaruokien syömistä raskauden aikana ei suositella suuren A-vitamiinipitoisuuden vuoksi.

Haluamme, että meiltä ostettu mustamakkara on kuljetuksenkin jälkeen edelleen korkea laatuista ja tuotteen elintarviketurvallisuus ei ole vaarantunut, siksi haluamme pakata mustanmakkaran hyvään kotipakettiin. Pyrimme pitämään paketin lämpötilan mahdollisimman kauan +60 asteisena. Folio, johon pakkaamme mustanmakkaran on paperivahvisteista elintarvikefoliota, jolla on hyvä lämmöneristyskyky. Jos makkara kuitenkin ehtii jäähtyä, on se hyvä kuumentaa ennen ruokailua yli + 60 asteiseksi (yleisten elintarvikesäädösten mukaisesti)

Kyllä voi, mutta parastahan se on uunituoreena. Suosittelemme pakastamista, jos kuljetat makkaraa esim. lämpimässä autossa yli vuorokauden, silloin mustamakkara kannattaa pakastaa mahdollisimman tuoreena. Mustamakkarapaketti kannattaa eristää hyvin ja pakata esim. kylmälaukkuun matkan ajaksi. Jos pakastat, jäädytä uunituore mustamakkara mahdollisimman tuoreena ja nopeasti. Ennen ruokailua kuumenna vähintään + 60 asteiseksi. Pakastettu mustamakkara olisi hyvä käyttää pakkasesta muutaman kuukauden sisällä.

Mustamakkara kannattaa jäähdyttää nopeasti (kuten kaikki kuumat elintarvikkeet) ja kuumentaa vähintään +60 asteiseksi. Jääkaapissa uunituore mustamakkara säilyy oikein jäähdytettynä useita päiviä.

Kyllä voi, makkara saa grillistä herkullisen rapean pinnan, tarkkana kuitenkin täytyy olla, ettei makkarat pala – sitä kun ei pinnalta heti erota

Mustanmakkaran valmistuksen historia ja torimyynti
Reklaamikarin Mustamakkara sivustolta olemme saaneet kopioida seuraavan artikkelin:

Kenraalikuvernööri Pietari Brahe määräsi vuonna 1638 Pirkkalan pitäjässä, Tammerkosken kylässä pidettävät kahdet markkinat Satakunnan ja Hämeen elinkeinoelämän elvyttämiseksi.

Pertunmarkkinat ja Matinpäivänmarkkinat (myöh. Antinpäivän-) olivat kolmepäiväisiä. Isoon Vihaan asti markkinat pidettiin Perttelinpäivänä 24.8. ja loppiaisena 6.1. Vuonna 1708 markkinat siirtyivät Harjun kankaalle, 1750 Pispalaan ja 1779 takaisin Tampereelle. Tampereen kaupunki perustettiin 1779. Samalla markkinat siirtyivät sen hoidettaviksi.

Syntyi lukuisasti myös epävirallisia markkinoita:

– joulun edellä Tuomaanmarkkinat,
– helmikuussa Laskiaismarkkinat,
– Pääsiäismarkkinat,
– Mittumaarimarkkinat juhannuksena,
– jne

Tunnuslukuja:

  • 1783 ammattiteurastajia Tampereella.
  • 1795 Kynttilänpäivän markkinat Tampereen Kauppatorilla (nyk. Keskustori) kokosi rahvasta yli 40 pitäjästä.
  • 1861 mainitaan Kauppatorilla olleen keittoruuan ja sahdin kauppiaita. Ruokakauppiaita nimitettiin porjareiksi.
  • 1866 mainitaan Tampereella harjoitetun makkarakauppaa.
  • 1868 kenraalikuvernöörin aloitteesta maistraatti määräsi, että toreilla ja lihapuodeissa oli liha peitettävä sakon uhalla.
  • 1890 teurastajien liha- ja ruoka-aine kauppa sijoitettiin Kauppatorin kaakkoiskulmaan.
  • 1895 lääninhallitus vahvisti erikoissäännöt ruokatavarain ulko- ja myymäläkaupasta Tampereella:

    – kaupasta tuli luvanvarainen,
    – työ- ja varastohuoneissa ei saanut olla mattoja,
    – makkarantekijäin tuli olla varustettuna puhtaalla esiliinalla,
    – päässä piti käyttää valkoista päävaippaa,
    – työ- ja varastohuonetta ei saanut käyttää makuuhuoneena tai läpikäytävänä muihin huoneisiin
    – työhuoneet oli suojeltava pahoilta hajuilta ja kaasuilta sekä pidettävä vapaina hyönteisistä ja syöpäläisistä,
    – valmistuksesa käytettävät esineet oli puhdistettava työn päätyttyä
    – luita ja muita tähteitä varten oli hankittava erityiset säilytysastiat.

  • 1902 Kauppatori (nyk. Keskustori) jäi maanviljelijöille ja kotiteollisuuden harjoittajille. Ravintoaineiden ammattikauppiaat siirtyivät Laukon-, Tammelan, Aleksanterin- (nyk. Pyynikintori) ja Kortelahdentorille.

Toreilla vaelteli myös suuri määrä nälkäisiä koiria. Jollakin lihakauppiaalla oli ruoska näitä varten. Ensimmäinen maailmansota aiheutti voin ja lihan säännöstelyn. Sisällisodan aikana ei torikauppaa.

  • 1920-luvulla sekä Tammelantorilla että Laukontorilla useilla verimakkaran kauppiailla oli omia myyntikojuja, jotka työnnettiin aamulla torille. Makkara tuotiin verstaalta puulaatikoissa huopiin ja voipaperiin käärittynä.
  • Yleismaailmallinen pulakausi 1920-luvun lopulla.
  • Tammelaan suunniteltiin kauppahallia 1930-luvulla Ilmarinkadun ja Pinninkadun kulmaan.

Ennen toista maailmansotaa kiellettiin Tammelantorilla maidon, kerman ja piimän myynti. Mustamakkara syötiin torilla kuumana tai vietiin kotiin, jossa se kuumennettiin paistinpannulla ja nautittiin voisulan tai puolukkahillon ja maidon kera.

  • 1950 kaupunki teki päätöksen lihan ammattimaisen torikaupan lopettamisesta toreilla. Päätös saatettiin voimaan vasta vuoden 1953 alusta, sillä lihakaupan lopettamista edelsi pitkäaikainen taistelu. Mustanmakkaran myynti jäi sallituksi terveydenhoitolautakunnan vastustuksesta huolimatta.
  • 1957 kiellettiin asetuksella maalaisten lihakauppa toreilla.
  • 1959 terveydenhoitolautakunta kielsi kotivoin myynnin kaupungin toreilla.
  • 1967 lopetti valtakunnallinen asetus juustokaupan toreilla.
  • 1970 Tammelantorilla 3-4 mustanmakkaran myyjää.

LÄHTEET:
Väinö Wallin: Tampereen kaupungin historia II

Väinö Voionmaa: Tampereen kaupungin historia III
Tammerkoski-lehdet 1938-1997